Over ons

Ontstaan

Dertien miljoen aids-wezen in Afrika…
In september 2004 trokken journaliste Annemie Struyf en fotografe Lieve Blancquaert naar Kenia voor de voorbereiding van hun boek “Mijn status in positief”. 
Het begon met een eenvoudig idee: een fotoboek over gewone mensen, in Europa en Afrika, allemaal seropositief. Lieve zou de foto’s maken, Annemie de onderschriften. 
Maar de foto’s werden beelden en de teksten verhalen. En voor ze het goed en wel beseften, verzeilden beide vrouwen in Kenia bij Achieng, een 36-jarige vrouw die hiv niet als een straf maar als haar opdracht ziet.

My status is positive

‘My status is positive’, zei ze, en ze nam hen mee naar de zwarte prostituees Deborah, Lucy, Mbaika, Benta en Winie. In het gezelschap van de verkrachter Abed en de moordenaar Kush leidde ze hen door de sloppenwijken tot ze, op een onbewaakt moment, te lang in de ogen van een klein meisje keken. Plots stond de wereld stil. En voor het eerst, na al die verre reizen, waren ze niet meer in staat zich zomaar om te draaien en terug naar huis te gaan.

Hope for Kabondo wordt geleid door vier vrijwillige bestuursleden: Annemie Struyf, Lieve Blancquaert , Michel Vanholder, Monique Van Nieuwenburgh

 

Wat doen we

De kernactiviteit van Hope for Kabondo richt zich op de opvang van weeskinderen en vondelingen. We zoeken ook altijd naar de familie, en we proberen het contact met de familie te herstellen. Hope Home, het Baby Rescue Center, is de hoofdactiviteit. Er kunnen maximaal 30 baby’s, peuters en kleuters verblijven. Sommigen kunnen na verzorging en tijdelijk verblijf naar familie terugkeren, waar ze vanuit Hope Home verder worden opgevolgd .

Achieng

 

 

 

 

 

Hope Academy is een kleine school in de buurt, die ondersteund wordt met investeringen, schoolgeld voor de Hope Home Kinderen en landbouwprojecten om lonen van leerkrachten te betalen. In en rond Hope Home wordt de plaatselijke landbouw ondersteund tot de groepen klaar zijn microkrediet aan te vragen. Er is een waterput geboord en een beperkte waterleiding gelegd. De gemeenschap heeft recht op een minimum aantal liters zuiver water. Er wordt gewerkt aan beter sanitair (in veel gezinnen nog afwezig). De gemeenschap van Kabondo wordt betrokken bij Hope Home en bij de inkomensverwervende activiteiten. In 2011 wordt het naaiatelier voor jonge meisjes uitgebreid. Het wordt Annick’s Boutique.

We streven naar gedeelde verantwoordelijkheden en gezamenlijk overlegde beslissingen. We maken plannen voor 4 jaar, nu tot 2015, het jaar van de milleniumdoelstellingen. De streek is heel arm, er is plattelandsvlucht, de gezondheidszorg laat te wensen over, we maken daar wel het verschil en hopen een goede bodem te leggen voor meer economische activiteiten in de toekomst.

Werkgelegenheid in Annick’s Boutique